Järjen ääntä EU-vaikuttamiseen!

 

Euroopan parlamentin tuoreen asuinrakennusten energiatehokkuutta koskevan päätöksen myötä noin 1,5 miljoona asuntoa Suomessa uhkaa joutua pakkoremonttiin. Tämä koskisi myös asuntoja, joita ei edes käytetä. Ihmettelen, että suomalaiset mepit niin laajasti äänestivät järjettömän esityksen puolesta. Energiatehokkuusdirektiivistä on tulossa jättilasku kotitalouksille. Seuraavan hallituksen täytyy pystyä torjumaan ja korjaamaan tämä päätös!

Suomen EU-vaikuttaminen on ollut tämän vaalikauden aikana onnetonta. Hallituksella ei ole ollut tärkeissä asioissa yhtenäistä kantaa ja kanta on lopulta annettu auttamattoman myöhässä. Elpymisvälineen hyväksyminen oli sarjassa Marinin hallituksen vahingollisia talouspäätöksiä. Siitä koitui Suomelle vähintään 4,6 miljardin euron nettotappio. Lisäksi se avasi EU-oikeudellista tietä uusille tulonsiirtomekanismeille.

Suomalaiset mepit äänestivät laajasti myös ennallistamisasetuksen puolesta. Sen myötä pohjoismaiden metsät käytännössä sosialisoitaisiin eurooppalaisiksi hiilinieluiksi. Suomessa talouden pohja on biotaloudessa ja metsätaloudessa. Metsien hiilinieluja on meillä jo kasvatettu. Hallitus on ollut valmis myymään päätösvallan metsistämme EU:lle, kunhan hinnasta sovitaan. Veronmaksajien rahoja on valunut eteläeurooppalaisten energiaremontteihin ja ilmastotoimien sosiaalirahaston kautta suorana sosiaaliturvana sähkö- ja energialaskuihin.

Ideologisia hankkeita ajetaan nyt perusasioiden kustannuksella. Utopioiden tavoittelun sijaan tänä aikana tulisi keskittyä kriisissä olevien perusasioiden korjaamiseen. Resursseja on ohjattava akuutissa kriisissä olevaan vanhustenhoitoon, terveyspalveluihin, korkealaatuisen lasten ja nuorten koulutukseen sekä ruuan tuotantoon. Hoitoon on päästävä, kun siihen on tarve, ja Suomi on pidettävä omissa käsissä. Esitykset yhteisvelasta ja toimivallan laajentamisesta on torjuttava. Maalaisjärjestä irti olevan EU-sääntelyn ei pidä antaa rapauttaa Suomen tulevaisuutta.

Päivi Räsänen

kansanedustaja, lääkäri