Tiedote: Seuraavan eduskunnan on korjattava järjetön sukupuolilaki, erityisesti lapset on suojeltava!

Tiedote 1.2.2023

Päivi Räsänen (kd)

 

Seuraavan eduskunnan on korjattava järjetön sukupuolilaki, erityisesti lapset on suojeltava!

Laki sukupuolen vahvistamisesta meni tänään eduskunnassa läpi äänin 113–69. Olen surullinen ja järkyttynyt päätöksestä. Vihervasemmistolainen ideologia syrjäytti järjen. Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä äänesti yhtenäisesti hylkyä esitykselle omaan ilmoitukseen perustuvasta sukupuolilaista. Äänestyksen yhteydessä ehdotin seitsemää eri lausumaa, joissa mm. edellytettiin, ”että lapsille ja nuorille annetaan kehitys- ja kasvurauha eikä mahdollisuutta vaihtaa sukupuolta laajenneta alaikäisiin ja että sen sijaan sukupuolidysforiasta kärsiville lapsille ja nuorille mahdollistetaan monipuolista ja moniammatillista tukea ja apua sukupuolidysforian hoitoon ja sen perustavanlaatuisten syiden selvittämiseen.”

Olen järkyttynyt, että eduskunnan enemmistö linjasi lausumaäänestyksessä sukupuolen muuttamisen oman ilmoituksen perusteella koskemaan myöskin alaikäisiä nuoria ja lapsia. Tämä on vaarallinen esitys. Kolmella neljästä sukupuolidysforiasta kärsivällä potilaasta on tutkimusten mukaan vakavia mielenterveyden ongelmia ja psykiatriset ja kehitykselliset ongelmat, oppimisvaikeudet ja lastensuojelun toimia vaativat tilanteet täytyy hoitaa riippumatta nuoren sukupuolen kokemuksesta. Ei sukupuolenvaihdoksia alaikäisille!

Translaissa on vahvasti kysymys sukupuolen käsitteen muuttamisesta, sillä kuka tahansa täysi-ikäinen voi nyt muuttaa sukupuolensa. Jatkossa rekistereihin merkitään siis todennettavan sukupuolen sijaan ihmisen kokemus sukupuolesta. Juridinen sukupuoli irrotetaan lääketieteellisestä tutkimuksesta ja biologiasta. Sukupuolen voi vaihtaa hakemusmenettelyllä ilman mitään muutosta sukupuoli-ilmaisuun. Hallituksen esityksessä samastetaan virheellisesti käsitteet ”sukupuoli” ja ”sukupuoli-identiteetti”. Kokemuksia sukupuolesta voi olla monenlaisia, mutta meillä on kaksi sukupuolta. On täysin selvää, että tämä onneton laki mahdollistaa väärinkäytökset ja lisää turvattomuutta yhteiskunnassa. Seuraukset ovat arvaamattomia.

Laki on täysin hallituksen poliittinen linjanveto, ei tätä Suomelta edellytetä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on v. 2017 ratkaisussaan linjannut, että jäsenmailla on laaja harkintavalta asettaa vaatimus transsukupuolisuusdiagnoosista ja lääketieteellisistä tutkimuksista edellytyksenä tälle sukupuolen vaihtamiselle. Jos ”sukupuoli” merkitsee käsitteenä väestöryhmän sijaan identiteettiä, niin miten väestöryhmään kuuluvien ihmisten oikeuksia edes voidaan edistää, erityisesti naisten tasa-arvolain pohjalta? Transsukupuolisuusdiagnoosin saaneilta on tullut runsaasti kritiikkiä esitystä kohtaan.

Esitystä on perusteltu transihmisten pakkosterilisaatioiden poistamisella. Tämäkin on tahallista harhaanjohtamista, sillä Suomessa ei transsukupuolisuuden perusteella ole tehty yhtään sterilisaatiota, ei pakolla eikä vapaaehtoisesti. THL:n rekisteriin ei ole raportoitu yhtään ainoaa sterilisaatiota transsukupuolisuuden perusteella koko voimassaoloaikana. Lisääntymiskyvyttömyys tulee sen seurauksena, että ihminen on itse halunnut muutoksen kehoonsa hormonihoidoilla tai leikkauksilla.