Rikoksiin ajautuneille nuorille, myös alle 15-vuotiaille on saatava rajat

TIEDOTE

26.11.2022

julkaisuvapaa klo 11.30

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) katsauksessaan puoluevaltuustolle:

 

Rikoksiin ajautuneille nuorille, myös alle 15-vuotiaille on saatava rajat

Nuorten väkivaltarikollisuus kouluissa ja kaduilla on räjähdysmäisesti kasvanut. Alle 15-vuotiaiden epäiltyjen osuus on hurjassa kasvussa. Jopa 10-vuotiaita on osallistunut väkivaltaisiin ryöstöihin.

Huumekauppaan kytkeytyneissä rikollisjengeissä maahanmuuttajataustaiset nuoret ovat yliedustettuina.

Suomessa alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Tätä valitettavasti myös käytetään hyväksi. Vanhemmat nuoret saattavat yllyttää alle 15-vuotiaan tekijäksi tietäen, että siitä ei seuraa rangaistuksia. Monessa länsimaassa rikosoikeudellisen vastuun raja on alempi, esimerkiksi Tanskassa, Saksassa ja Virossa 14 vuotta.

Alle 15-vuotiaasta rikoksentekijästä tehdään lastensuojeluilmoitus. Lastensuojelun työntekijöiltä tulee viestejä siitä, että heiltä on viety kasvatuksellisia keinoja lasten itsemääräämisoikeuksien verukkeella. Huostaanotettujen lasten ja nuorten sijoituspaikoissa lasten liikkumista ei ole enää voinut uuden lain mukaan rajoittaa entiseen tapaan ja jopa puhelimen käytön rajoittamisesta on tehtävä hallinnollinen päätös. Sijoituspaikoissa voidaan yksilöllisellä päätöksellä rajoittaa vain seitsemän vuorokauden ajan nuorten liikkumista. Lyhyiden päätösten teko kuormittaa henkilöstöä. Lapset ja nuoret voivat melko vapaasti poistua sijoituspaikastaan, jonka vuoksi päihde- ja väkivaltaongelmat ovat räjähtäneet kasvuun.

Lastensuojelun keinovalikoimaa tulee pikaisesti kehittää ja rajoittamispäätöksiä pidentää, niin että rikolliseen ja väkivaltaiseen käytökseen voidaan tehokkaasti puuttua. Rikoskierre pitää katkaista alkuunsa. Myös alle 15-vuotiaan nuoren tulee voida ymmärtää, että vääristä teoista tulee seuraamuksia. Jos lastensuojelun keinovalikoimaa rikoskierteen katkaisemiseksi ei pystytä riittävästi tehostamaan, on harkittava myös rikosoikeudellinen ikärajan alentamista vuodella.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin panostaa lasten hyvinvointiin ajoissa, sillä syrjäytymisen juuret ovat jo varhaisessa lapsuudessa. Perheitä on tuettava suoriutumaan kasvatusvastuustaan.