Myöhäiset raskaudenkeskeytykset loukkaavat ihmisarvoa

Tiedote 6.10.2022

Myöhäiset raskaudenkeskeytykset loukkaavat ihmisarvoa

Kansanedustaja (kd), lääkäri Päivi Räsänen, on tänään jättänyt lakialoitteen, jossa esitetään kumottavaksi lakiin raskauden keskeyttämisestä lisätty ns. eugeeninen pykälä. Pykälän nojalla raskaus voidaan keskeyttää sikiön vammaisuuden perusteella aina 24. raskausviikon loppuun. Terveiden lasten kohdalla ehdoton yläraja on 20 raskausviikkoa.

  • Keskoshoidon edistyessä sikiön elinkelpoisuusraja on laskenut. Nykyisin jopa 22.—23. raskausviikolla syntyneitä lapsia on jo jäänyt eloon. Nyt ollaan absurdissa tilanteessa, kun aborttirajaa nuorempia sikiöitä voidaan pitää hengissä kehittyneen tekniikan ansiosta. Myöhäiset raskaudenkeskeytykset loukkaavat syvästi lasten ihmisoikeuksia ja asettavat vammaiset lapset eriarvoiseen asemaan terveiden lasten kanssa. Eugeeninen pykälä on kumottava, Päivi Räsänen vaatii.

Lain muutosta koskevan hallituksen esityksen (HE 26/1985 vp) perustelut ja lainmuutosta koskevan valiokunnan mietinnön rajaukset osoittavat, että nykyinen aborttikäytäntö myöhäisten raskausviikkojen osalta on ristiriidassa lainsäätäjän alkuperäisten perustelujen kanssa. Hallituksen silloisen esityksen perusteluissa käytettiin ainoana esimerkkinä harvinaista lapsen elinkyvyttömyyden aiheuttavaa aivojen täydellistä puuttumista. Kuitenkin eugeenisin perustein tehdyt raskaudenkeskeytykset kohdistuvat valtaosin huomattavasti lievemmin sairaisiin sikiöihin, kuten Downin syndroomaa sairastaviin lapsiin. Myöhäisessä raskaudenkeskeytyksessä synnytetään lapsi, joka saattaa elää useita minuutteja tai tunteja syntymänsä jälkeen.

  • Lapsi saattaa liikkua ja itkeä, mutta häntä ei hoideta, vaan jätetään kuolemaan. Kun pientä keskoslasta tehohoidetaan, viereisestä huoneesta saatetaan viedä hävitettäväksi saman ikäistä abortoitua Down-lasta, jonka sydän vielä lyö. Lääkäriliiton vuonna 2016 päivitetyssä ”Syntymättömän oikeudet” –ohjeistuksessa todetaan: ”Syntynyt lapsi katsotaan raskauden kestosta riippumatta ihmiseksi. Häneen ulottuu sekä lainsäädännön, että eettisten normien määrittämä suoja.” Tämä ei tällä hetkellä toteudu, lääkäri-kansanedustaja Räsänen toteaa.

Vuonna 2021 tehtiin 102 kpl raskaudenkeskeytystä raskausviikolla 20 ja siitä ylöspäin.

  • Pienten keskosten ikäiset vammaiset lapset jäävät vaille ihmisoikeuksia ja ovat eriarvoisessa asemassa terveisiin ikätovereihinsa verrattuna. Myöhäiset abortit rinnastuvat lastensurmaan. Hallituksen tulee nopeasti korjata epäkohta kumoamalla laista pykälä ja vammaisten lasten oikeus elämään on tunnustettava valtion taholta, Räsänen edellyttää.