Tiedote: Olen valmis jatkamaan sanan- ja uskonnonvapauden puolustamista myös korkeammissa oikeusasteissa.

TIEDOTE

29.4.2022

Päivi Räsänen:

Olen valmis jatkamaan sanan- ja uskonnonvapauden puolustamista myös korkeammissa oikeusasteissa.

 

Olen tänään saanut tiedon, että syyttäjä valittaa hovioikeuteen Raamattukäräjien päätöksestä kaikkien syytekohtien osalta. Syyttäjän ratkaisu valittaa Helsingin käräjäoikeuden vapauttavasta päätöksestä antaa mahdollisuuden saada sanan- ja uskonnonvapautta turvaava ennakkopäätös aina korkeimmasta oikeudesta. Iloitsen myös siitä, että keskustelu Raamatusta edelleen jatkuu. Olen osaltani valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa tarvittavissa oikeusasteissa, tarvittaessa jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.

Osaltani tämä esitutkinta- ja oikeusprosessi on jatkunut jo lähes kolme vuotta ja jatkuu nyt siis mahdollisesti jopa vuosiksi eteenpäin. Koko prosessin aikana raskainta ovat olleet syyttäjän väärät todistukset lausunnoistani. Olisi helpompaa puolustaa omia mielipiteitään kuin puolustautua totuutta vastaamattomia tulkintoja vastaan.

Käräjäoikeus totesi päätöksessään useista syyttäjän suuhuni laittamista väitteistä, että sellaisia ei syytteenalaisista teksteistäni löydy. Valituksessaan syyttäjä pyrkii osoittamaan, että lausumistani välittyy syyttäjän omaan tulkintaan perustuva viesti.

Syyttäjä vetoaa siihen, että lausumiani on tulkittava ”objektiivisesti”, vastoin sitä, mitä olen tosiasiassa sanonut. Syyttäjä on julkisuudessa todennut, että ei tulkinnassaan liiku ”totuus-epätotuus”-ulottuvuudella.

Syyttäjä edelleen väittää, että pamflettini mukaan mielestäni ”kaikki homoseksuaalit ovat ja heitä tulee pitää muita ihmisiä alempiarvoina”, vaikka en ole koskaan näin sanonut, en näin ajattele ja päinvastoin pamfletissa totean seuraavat näkemykseni: ”Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan jokainen ihminen on seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta tasavertainen ja yhtä arvokas.” Ja ” Perusoikeuksissamme aivan oikein kielletään ihmisten syrjiminen muun muassa seksuaalisen taipumuksen vuoksi, mutta tämä ei edellytä poikkeavien suhteiden nostamista avioliiton asemaan.”

Käräjäoikeus löysi muitakin syyttäjän totuudenvastaisia väitteitä teksteistäni, kuten että olisin sanonut homoseksuaaleja lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön taipuviksi, geneettisesti rappeutuneiksi tai että he eivät olisi Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit. Näin en ole koskaan sanonut, tarkoittanut enkä näin ajattele.

Syyttäjä on myös tulkinnut väärin lausuntojani teologisista käsitteistä. Hän väittää raamattusitaatin sisältäneen twiittini käsitteitä ”synti ja häpeä” ihmisiä alempiarvoistaviksi. Synnistä puhuminen ei ole kenenkään solvaamista vaan kertoo tilastamme Jumalan edessä. Jos Raamatun opetus synnistä tehtäisiin laittomaksi, samalla turhennettaisiin koko kristinuskon ydinsanoma armosta, Jeesuksen uhrikuolemasta, jolla hän sovitti kaikki synnit.

Oikeusperiaatteiden ja perustuslain mukaan rangaistus voidaan tuomita vain nimenomaisesti laissa rangaistavaksi määritellystä teosta.  Luotan edelleen siihen, että oikeuslaitoksemme tulkintaperiaate liikkuu ”totuus” -ulottuvuudella. Samalla rohkaisen muitakin käyttämään näitä perusoikeuksia.