Päähuivin salliminen poliisille torjuttava

Tiedote 8.7.2020

Kansanedustaja (kd), entinen sisäministeri Päivi Räsänen

Päähuivin salliminen poliisille torjuttava

Sisäministeriössä tehdään selvitys uskonnollisten tunnusten käytöstä osana poliisin virkapukua. Suomessa päähuivin käyttö poliisin virantoimituksessa ei ole ollut mahdollista. Päähuivin salliminen poliisille on ehdottomasti torjuttava.

 

  • On tärkeää, että luottamus poliisiin säilyy vahvana. Poliisi on viranomainen, jonka toiminnalta odotetaan puolueettomuutta kaikkia ihmisryhmiä kohtaan. Virka-asun tarkoitus on osoittaa, että poliisi käyttää julkista valtaa, jossa kaikkiin ihmisiin suhtaudutaan yhdenvertaisesti. Poliisin huntu toisi väistämättä yleisön mieleen islamilaisen uskontunnustuksen, mikä ei ole tarpeen virantoimituksessa, toteaa Päivi Räsänen, entinen sisäministeri ja kansanedustaja.

Päähuivia on käsitelty poliisissa myös työturvallisuustekijänä.

  • Poliisissa on aiheellisesti pohdittu skenaarioita, joissa huivi voisi kääntyä poliisia vastaan esimerkiksi tappelutilanteessa. Nämä poliisin esittämät huolet on kuultava. Kun poliisi saattaa joutua ratkomaan hälytystehtävissä ristiriitatilanteita, joissa voi olla erilaisten aatteellisten taustojen omaavia henkilöitä konfliktissa keskenään, niin virka-asulla korostetaan poliisin neutraalia asemaa suhteessa eri maailmankatsomuksiin, toteaa Päivi Räsänen.