Nyt hälytyskellot soimaan hallitus!

Tiedote 23.1.2020

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd)

 

Nyt hälytyskellot soimaan hallitus!

Suomessa syntyneiden lasten määrä sukelsi vuonna 2019 pohjalukemiin. Suomessa syntyi 45 597 lasta. Edellisen kerran näin vähän vauvoja syntyi meillä nälkävuosien aikaan vuonna 1868 ja 1830-luvun lopulla. Vauvamäärä on pudonnut jyrkästi koko 2010-luvun aikana.

  • Tilanne on katastrofaalinen. Hallituksen tulee nyt nostaa prioriteettilistan kärkeen toimenpiteet syntyvyyden kohentamiseksi. Tarvitaan ripeästi monipuolisia toimenpiteitä! Emme saa alistua syntyvyyden täydelliseen romahdukseen ilman että mitään tehdään, Päivi Räsänen vaatii.

Myös Suomen kokonaishedelmällisyysluku oli viime vuonna koko mittaushistorian matalin. Suomessa kuoli viime vuonna 53 559 ihmistä ja syntyneitä oli 7 962 vähemmän kuin kuolleita.

Syntyvyyden lisääminen edellyttää perhetukien korotuksia ja perheen ja opiskelun tai työn parempaa yhteensovittamista. Perhepolitiikalla voidaan vaikuttaa syntyvyyteen.

  • Virossa on tehty hedelmälliseksi koettuja perhetukien parannuksia ja syntyvyys on saatu nousuun. Kolmilapsinen perhe saa lapsilisää 500 euroa ja sen lisäksi 340 euron vauvarahan. Suomessa vastaavan perheen lapsilisä on 334 euroa. Hallitus korottaa vain yksinhuoltajaperheiden ja suurperheiden lapsilisiä, mutta lapsilisän korotus on saatava kaiken kokoisille lapsiperheille ja jokaisesta uudesta syntyvästä lapsesta tulisi maksaa 1000 euron vauvaraha, Päivi Räsänen ehdottaa.
  • Syntyvyyden syöksykierteessä olisi myrkkyä, jos kotihoidontukea ryhdyttäisiin leikkaamaan. Kotihoidontuki on joustava tukimuoto, joka mahdollistaa perheen ja työn yhdistämisen, ja ottaa huomioon perheiden valinnanvapauden ja lapsen edun. On kestämätöntä, että vakavasta vauvapulasta kärsivässä Suomessa yli 9 000 lapsen elämä päättyy vuosittain jo ennen syntymää raskaudenkeskeytykseen sosiaalisin perustein, lääkäri-kansanedustaja Räsänen muistuttaa.