Räsänen kysyy hallitukselta junaliikenteen talviongelmista

julkaisuvapaa 7.2.2019

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) on tänään jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän pyytää vastausta siihen, mitä nopeasti toteutettavia toimenpiteitä hallitus aikoo käynnistää, jotta junaliikenteen aikatauluongelmat talviolosuhteissa saadaan korjattua.

Viime päivinä VR on perunut useita lähi- ja kaukoliikenteen junavuoroja sääolosuhteiden takia ja junat ovat myöhästelleet jopa useita tunteja. Välillä junassa olevat matkustajat ovat joutuneet odottamaan pitkään vaurioituneessa junassa. Tällä viikolla paikoin vain joka neljäs kaukojuna oli aikataulussa. On erikoista, että lumeen ja jäähän ei osata ratatöissä ja junaliikenteessä varautua nykyistä paremmin. Samat junaliikenteen ongelmat toistuvat joka vuosi ja aiheuttavat matkustajille ymmärrettävästi turhautumista ja arkielämän vaikeutumista. Ihmisten työmatkaliikenne häiriintyy ja nuoret myöhästyvät koulusta. Junat ovat myöhästelleet pahasti pääradalla Helsingin ja Tampereen välillä, mutta ympäri Suomen on ollut vaihdevikoja. Vaihdeviat liittyvät talviolosuhteisiin, kun lumi pakkautuu vaihteiden väliin ja estää niiden kääntymisen.

Maan raideliikennettä ei saada kehittymään ennen pääradan ruuhkaisuuden purkamista. Riihimäki – Tampere väli on tällä hetkellä niin tukossa, että vuorojen lisäämistä ilman kolmatta raidetta pidetään mahdottomana. Junaliikenteen sujuvoittamiseksi tarvitaan kolmas raide Riihimäeltä Tampereelle. Kun ottaa huomioon junaliikenteen toistuvat haasteet Suomen talviolosuhteissa, on vastuutonta pidättäytyä kehittämästä päärataa palvelemaan paremmin matkustajia.

Matkustajajunaliikenteestä vastaavat VR ja Väylävirasto. VR hoitaa junien liikennöinnin ja vastaa junista, kun taas Väyläviraston tehtävänä on pitää rataverkko kunnossa ja ohjata liikennettä. Ratoja puhdistavat harjamiehet käsivoimin, mutta vaikuttaa ilmeiseltä, että kyseistä tehtävää hoitamaan tarvittaisiin nykyistä enemmän työntekijöitä. Tarvitaan toimivampia väliaikaisratkaisuja junaliikenteen aikatauluongelmien korjaamiseksi ja pitkän tähtäimen toimenpiteitä, joiden avulla junaliikenteen alttius häiriintyä pahasti talviolosuhteissa saadaan korjattua. On kestämätöntä, että painimme samojen junaliikenteen aikatauluongelmien kanssa joka talvi.