Tiedote: Abortissa on kyse myös lapsen oikeuksista

julkaisuvapaa 6.11. klo 12.45

Kansanedustaja, lääkäri Päivi Räsänen 6.11.2018 klo 12.45 kirjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä eduskunnassa:
Abortissa on kyse myös lapsen oikeuksista

Kansanedustaja, lääkäri Päivi Räsänen on julkaissut uuden kirjan ”Mistä on kysymys – Abortti”.

Kysymys raskaudenkeskeytyksestä nousi tänä syksynä vahvasti julkiseen keskusteluun. Oikeus vapaaseen aborttiin nähdään naisen oikeutena päättää omasta kehostaan sekä keinona parantaa tyttöjen ja naisten asemaa. Aborttikeskustelussa oleellinen kysymys onkin, loukkaako naisen vapaa aborttioikeus jonkun muun oikeutta omaan kehoonsa? Onko abortissa kyse vain naisen oikeudesta omaan kehoonsa vai myös oikeudesta kajota kuolettavasti lapsen kehoon?

– Aborttikeskustelussa on todella kyse ihmisoikeuksista, mutta siinä tulee huomioida myös kohdussa kehittyvän lapsen elämä. On kapeaa kohdistaa huomio pelkästään sukupuolten tasa-arvoon. Naisten ja tyttöjen oikeuksia tulee edistää, mutta ei puolustuskyvyttömien ihmisten elämän kustannuksella. Naisasialiikkeen on vaikeaa uskottavasti vaatia heikommassa asemassa olevien ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumista, jos sen kärkiteemaksi nousee kaikkein avuttomimpien vähimmäisoikeuden riistäminen, toteaa Päivi Räsänen.

Abortti on herkkä ja kipeä aihe. Se koskettaa paljon laajempaa joukkoa kuin ajattelemme. Keskuudessamme on satojatuhansia naisia, jotka ovat omassa kehossaan kokeneet abortin, saman verran menetettyjen vauvojen isiä ja kymmeniä tuhansia abortteihin osallistuneita terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Yli puoli miljoonaa koettua laillista aborttia lähes 50 vuoden aikana merkitsee syyllisyyden, torjumisen ja vaikenemisen taakkaa, jossa on vaikeaa rehellisesti kohdata tosiasiat.

– Juuri nyt on aika keskustella abortista. Nyt on aika keskustella sekä äidin että lapsen ihmisoikeuksista. Perustavin oikeus jokaiselle ihmiselle on oikeus omaan henkeensä. Siksi tarvitsemme vastauksen kysymykseen, mistä ihmisen elämä alkaa. Sekä biologia että kristillinen ihmiskuva todistavat kohdussa elävän lapsen ihmisyyden puolesta. Abortista ei pidä vaieta, mutta siitä puhuttaessa tarvitaan armon ja anteeksiantamuksen sanomaa.

Kirja on lääkäri, kansanedustaja Päivi Räsäsen puheenvuoro ajankohtaiseen keskusteluun abortista. Kirjaa voi tilata osoitteesta: [email protected]. Kirjan sähköisen version voi tilata Sanna Mylläriseltä sähköpostilla ([email protected]) tai WhatsApp-viestillä numerosta 041 546 3046.

Lisätiedot:

Kansanedustaja Päivi Räsänen, 050 511 3065, [email protected].
Kansanedustajan avustaja Evamaria Kyllästinen 050 574 1675, [email protected].
Yhteyspäällikkö Sanna Myllärinen, 041 546 3046, [email protected]