Tiedote: Myanmarin haurasta demokratiaa vahvistettava

Tiedote 21.5.2018.

Eduskuntapuolueiden oman järjestön Demon puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) on parhaillaan Myanmarissa tutustumassa järjestön toimintaan.
”On hämmästyttävää, että vasta kymmenen vuotta sitten politiikkaan liittyvä kirjallisuuskin oli Myanmarissa kiellettyä. Maassa, jossa uusia puolueita on paljon ja puoluekenttä on sirpaleista, demokraattinen kehitys edellyttää koulutusta ja tukea. Demon ohjelmassa ohjataan puolueiden toimijoita esimerkiksi rakentamaan puolueille ohjelmia sekä ennen muuta tekemään yhteistyötä keskenään”, kertoo Päivi Räsänen matkaltaan.
Demo ja sen hollantilainen sisarjärjestö Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD) ovat toteuttaneet Suomen ja Alankomaiden ulkoministeriöiden tuella Myanmarissa monipuoluepohjaista politiikkakoulua vuodesta 2014. Myanmarin viidessä itäisessä osavaltiossa toimivan politiikkakoulun koulutuksiin on osallistunut jo lähes 170 poliitikkoa 32 eri puolueesta. Politiikkakoulun tavoitteena on puolueiden kestävän vuoropuhelun ja yhteistyön lisääntyminen sekä poliittisten toimijoiden kapasiteetin ja toimintakulttuurien vahvistuminen. Myanmarissa on siirrytty monipuoluejärjestelmään pikkuhiljaa, vasta vuodesta 2011 lähtien. Ensimmäiset sotilasdiktatuurin jälkeiset vapaat vaalit pidettiin vuonna 2015.
Demon toiminnan erityisenä painopisteenä on naisten poliittisen osallistumisen vahvistaminen, ja viikon mittaisella matkallaan Räsänen tapaakin politiikkakoulussa opiskelleita naispoliitikkoja. Myanmarilaiset poliitikot kertovat työstään politiikassa osavaltiotasolla ja pohtivat myös teemoja, joissa osaaminen vielä tarvitsee vahvistumista. Räsänen esittelee paikallisille kollegoilleen suomalaista puoluejärjestelmää sekä erityisesti suomalaisten naisten poliittisen osallistumisen tilaa. Räsäsen pitkä poliittinen ura kansanedustajana, puoluejohtajana ja ministerinä on varmasti merkittävä inspiraation lähde paikallisille naispoliitikoille, joilla on paitsi puoluerakenteissa myös edustuksellisuudessa vielä paljon haasteita.
Myanmarin politiikkakoulu tukee demokraattisen kulttuurin juurtumista maahan auttamalla poliitikkoja ja puolueita toimimaan demokratian pelisääntöjen mukaisesti puoluerajat ylittävän yhteistyön avulla. Tämä on tärkeää maassa, jonka demokratiakehitys on vielä alkuvaiheessa ja jossa edelleen jatkuvat vaikeat etniset konfliktit sekä armeijan vahva rooli ovat olleet esteenä laajalle ja luottamukselliselle vuoropuhelulle eri poliittisten toimijoiden välillä.
Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo ry on vuonna 2005 perustettu, kaikkien suomalaisten eduskuntapuolueiden yhteistyöjärjestö, joka ulkoministeriön tuella edistää demokratiaa toteuttamalla suomalaisten puolueiden ja demokratisoituvien maiden poliittisten puolueiden välisiä yhteistyöhankkeita. Demo on johtava demokratiatuen asiantuntija- ja vaikuttajaorganisaatio Suomessa.

LISÄTIETOJA
Myanmarissa:
Toiminnanjohtaja Kansanedustaja, puheenjohtaja
Anu Juvonen Päivi Räsänen
anu.juvonen(at)demofinland.org paivi.rasanen(at)eduskunta.fi
+358 41 528 3483 +358505113065

Suomessa:
Ohjelmajohtaja
Jonna Haapanen
jonna.haapanen(at)demofinland.org
+358 50 468 236