Sunnuntai on eurooppalainen pyhäpäivä

 

Kokoomus on tuonut vahvasti esiin tavoitteensa liikeaikalain kumoamisesta. Kaupat saisivat olla auki milloin vain, olipa sitten kyseessä joulu, vappu tai itsenäisyyspäivä.

Nykyinen lainsäädäntö on kieltämättä sekava niin kuluttajien kuin yrittäjien näkökulmasta. Mutta haluammeko 24/7 yhteiskunnan, jossa viikkorytmi, pyhän ja arjen ero häviää?

Kokoomuksen kanta ei edusta eurooppalaista kristillisdemokratian valtavirtaa. Kokoomus ja kristillisdemokraatit kuuluvat samaan eurooppalaiseen kansanpuolueeseen EPP. Kokoomus on itse hyväksynyt eurooppalaisen EPP-puolueen ohjelman, jossa todetaan: ”Ihmisten sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että yhteiskunnassa on yksi yhteinen vapaapäivä viikossa. Vuosisatoja Euroopassa sunnuntai on ollut se päivä. Sunnuntain puolustaminen yhteisenä eurooppalaisena pyhäpäivänä on tärkeää myös maanosamme kulttuuristen juurien säilyttämiseksi.”

Sunnuntaikaupan avaaminen tietää kuolemaa joukolle kylä- ja lähikauppoja, samoin erikoistavaraliikkeille, joilla ei ole mahdollisuutta kilpailla sunnuntaityöllä. Sunnuntaityöstä maksetaan kaksinkertainen palkka. Lisääntyvän sunnuntaikaupan kuluttaja maksaa kukkarostaan tuotteiden hinnoissa.

Valtaosa kaupan työntekijöistä ja pienyrittäjistä on naisia. Heistä osa on yksinhuoltajia, joille pienten lasten päivähoitojärjestelyt ovat sunnuntaisin hankalia. Näiden perheiden koululaiset joutuvat myös viettämään omaa lepopäiväänsä ilman äitiä. On kohtuutonta, jos pienyrittäjä käytännössä, pysyäkseen kilpailussa mukana, joutuu seitsenpäiväisen työviikon kierteeseen.

Oikeus kollektiiviseen lepopäivään on sivilisaatiomme vanhinta työsuojelulainsäädäntöä. Viikkorytmiä on sanottu erääksi ihmiskunnan merkittävimmistä kulttuurisaavutuksista. Kollektiivinen lepopäivä suojaa henkistä hyvinvointia ja ehkäisee uupumusta. Mitä enemmän työtä siirretään sunnuntaille, sitä vähemmän perheille tarjoutuu mahdollisuuksia yhteisen vapaapäivän viettoon. Luther on katekismuksessa viisaasti linjannut, että lepopäivänä teetetään vain ne työt, mitä ”kristillinen rakkaus ja välttämätön tarve vaativat”. Kauppojen laaja aukiolo sunnuntaisin ei ole kuluttajien kannalta välttämätöntä.