Perussuomalaiset itse hyväksyivät hallituksessa ja eduskunnassa epämääräisen linjan

 

Perussuomalaiset syyttävät hallituskumppaneitaan hallitusohjelman ja eduskunnan antaman mandaatin venyttämisestä turvapaikanhakijoiden siirtoa koskevassa asiassa.

Tosiasia on kuitenkin se, että myös perussuomalaiset olivat hyväksymässä Suomen hallituksen uuden kannan EU-ministerivaliokunnassa ja samoin suuressa valiokunnassa.  Ratkaiseva lause Suomen mandaattia koskevassa kannassa on tarkoituksellisesti epämääräinen:  ”Kun neuvosto aikanaan tekee ratkaisuaan neuvotteluissa muokatusta päätösesityksestä, määrittelee Suomi oman kantansa sekä toimintatapansa mahdollisessa äänestyksessä maan kokonaisedun pohjalta.”

Tässä uudessa muotoilussa jätetään Suomen kanta avoimeksi eikä yksiselitteisesti tyrmätä komission ehdotusta turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista. Perussuomalaisten neuvottelijat hallituksessa tekivät sen virheen, että eivät edellyttäneet selkeää linjausta siitä, että Suomi äänestää komission ehdotusta vastaan.

Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot, olivatpa ne pakollisia tai vapaaehtoisia, eivät ratkaise siirtolaisongelmaa vaan päinvastoin ne voivat sitä pahentaa. Ne lisäävät laittoman maahantulon vetovoimaa ja samalla ruokkivat ihmissalakuljettajien järjestäytynyttä rikollisuutta. Suomen hallitukset ja eduskunnat ovat tähän asti johdonmukaisesti torjuneet ehdotukset turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista EU-maasta toiseen.

Vetoan pääministeri Sipilään, että kun asia tulee EU:n huippukokouksessa 25–26.6 päämiesten pöydälle, hän rohkeasti oikaisisi Suomen linjan. Laittomia reittejä pitkin tulleet turvapaikanhakijat eivät saa avuntarjonnassa syrjäyttää hädänalaisimpia kiintiöpakolaisia.