Suomalainen pelastusosaaminen käytössä Filippiineillä

Sisäasiainministeriö on lähettänyt tällä viikolla kolme pelastusalan asiantuntijaa Filippiinien katastrofialueelle Taclobaniin. Ensin he suuntaavat Tanskaan, jossa he liittyvät samaan avustustiimin tanskalaisten ja luxemburgilaisten kanssa. Kriisinhallintakeskus (CMC Finland) on vastannut valmiuden kartoittamisesta ja käytännön järjestelyistä. Paikan päällä tiimin tehtävänä on avustusleirin rakentaminen ja ylläpitäminen yhteistyössä IHP:n (International Humanitarian Partnership) työntekijöiden kanssa.

Myös kansalaisjärjestöillä on merkittävä rooli avustustyössä. Jokainen kansalainen voi osaltaan lievittää humanitääristä hätää lahjoittamalla kansalaiskeräyksiin.

Filippiinejä kohdannut myrskykatastrofi nostaa esille kysymyksen valmiuksista nopeaan avun antamiseen. Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismi luotiin 2000-luvun alussa tehostamaan yhteistyötä suurkatastrofin sattuessa. Mekanismia onkin käytetty aktiivisesti niin EU:n alueella kuin sen ulkopuolella. Esimerkiksi vuoden 2011 katastrofissa Japani pyysi yksittäisten avustustoimien sijaan koordinoitua operaatiota, mikä myös toteutui. Suomi osallistui yhteisoperaatioon toimittamalla säteilymittareista.

Pelastuspalvelu mekanismia käytetään vakavissa kriisitilanteissa, joissa sovelletaan EU:n perussopimukseen kirjattua ns. yhteisvastuulauseketta. Lauseke sisältää jäsenvaltioiden velvoitteen antaa apua toisilleen. Siihen voidaan kuitenkin vedota vasta, kun muut yhteistyöjärjestelyt on todettu riittämättömiksi.
Unionin pelastuspalvelumekanismi päivitetään vuoden 2014 alusta. Tavoitteena on luoda entistä tehokkaampia korkean valmiuden pelastusresursseja, joita voidaan lähettää myös unionin ulkopuolelle avustustehtäviin. Euroopan unionissa arvostetaan erityisesti Suomen pelastustoimen kylmien olosuhteiden osaamista.

 

Kolumni julkaistu Kd-lehdessä 14.11.2013.