Romaniviha kytee yhä Euroopassa

Lapsuudessani vanhemmilleen tottelematon lapsi saattoi kuulla varoituksen, että jos ei ole kiltisti, mustalaiset tulevat ja vievät. Uhkakuva nousi tänä syksynä monen mieleen, kun media uutisoi näyttävästi lapsikaappausepäilyistä Kreikassa ja Irlannissa. Moniko seurasi uutisointia enää siinä vaiheessa, kun molemmat epäilyt todettiin perättömiksi? Faktatiedot olivat vain pikku-uutisten arvoisia, ja mielikuvat jäivät elämään. Tämä on pysäyttävä esimerkki siitä, että rasismiin eivät syyllisty vain ääriryhmät.

Euroopan romanivihalla on pitkät perinteet ulottuen aina viime vuosituhannen alkupuolelta omaan aikaamme. Harvoin tulee mainituksi, että holokaustissa tuhottiin myös arviolta puoli miljoonaa romania. Sen sijaan että romanit sieppaisivat lapsia, valtaväestö orjuutti vuosisatojen ajan romanilapsia. Yhä tänään romanilapset ovat suuressa vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi. Köyhyys ajaa romanityttöjä lapsiavioliittoihin ja prostituutioon.

Kreikassa ilmi tullut Maria-tytön tapaus raotti meille sitä äärimmäistä todellisuutta, jossa osa Euroopan väestöstä tänään elää. Vanhemmat olivat jättäneet tyttärensä toisen köyhän perheen hoiviin, koska heillä ei ollut varaa viedä häntä takaisin kotimaahansa. Romanian, Unkarin ja Bulgarian satojentuhansien suuruiset romaniyhteisöt asuvat slummeissa lähestulkoon täysin yhteiskunnan ulkopuolella.

Koulunkäynti on tie ulos köyhyydestä. Esimerkiksi Romania tarjoaa romaneille mahdollisuuden maksuttomaan koulunkäyntiin, mutta koulukirjat ja muut tarvikkeet pitäisi maksaa itse. Monen lapsen koulunkäynti estyy jo puutteellisen vaatetuksen vuoksi.

Romanien elinolojen parantaminen on Euroopan Unionin keskeisimpiä ja kipeimpiä ihmisoikeushaasteita. EU on varannut tähän työhön noin 10 miljoonaa euroa vuosittain. Tämä on vaatimaton summa, kun haasteena on koulunkäynnin, asumisen ja terveydenhuollon järjestäminen maanosan suurimmalle vähemmistölle.

Päivi Räsänen