Pedofiilirikokset viimein tuomiolle

Lapsiin kohdistunutta seksuaalirikollisuutta vastaan tarvitaan ponnisteluja. Lapset saattavat joutua alttiiksi tälle rikollisuudelle niin kodin piirissä kuin muissa sosiaalisissa tilanteissa. Julkisuudessa on viime päivinä käyty keskustelua myös luterilaisen kirkon sekä sen suurimman herätysliikkeen piirissä tapahtuneista hyväksikäytöistä. Tarvittaisiin myös lisää tutkimustietoa ilmiön yleisyydestä erilaisissa lasten elämänpiiriä koskettavissa tilanteissa. Seksuaalinen hyväksikäyttö, etenkin luottamus- ja riippuvuussuhteessa, on lapselle erittäin vahingoittavaa.
On mahdollista, että lukuisiin pedofiilirikoksiin syyllistyneet eivät koskaan joudu vastaamaan teoistaan oikeudessa. Syyteoikeus lasten hyväksikäytöissä vanhentuu aikaisintaan, kun uhri täyttää 28 vuotta. Tämä ei ole riittävä aikajänne siksi, että seksuaalisen hyväksikäytön uhri saattaa sulkea kokemansa väkivallan jopa vuosikymmeniksi mielestään. Jos lapsi ei kerro asiasta kenellekään, hän ei ehkä edes ymmärrä olevansa rikoksen uhri. Uhrin kokema syyllisyys ja häpeä tapahtumasta tai siihen liittyvä kiristäminen saattavat myös vaikeuttaa asian esiin ottamista.
Olen kansanedustajana jättänyt lukuisia aloitteita koskien lasten hyväksikäytöstä annettavia rangaistuksia sekä tekojen vanhentumisaikoja. Eduskuntaryhmämme vaati viimeksi elokuisessa kesäkokouksessaan vanhentumisaikojen poistamista
Vuosikymmeniä sitten tapahtuneiden rikosten selvittäminen on vaikeaa ja vaatii vahvaa näyttöä. On kuitenkin tilanteita, joissa henkilö saattaa jopa tunnustaa useita rikoksia, mutta rikosten vanhentumisen johdosta häntä ei voida tuomita. Pedofiilirikoksille on järkyttävän tyypillistä, että hyväksikäytön uhri tuntee syyllisyyttä tapahtuneesta. Uhrin toipumisen kannalta on tärkeää, että tapahtunut teko määritellään, tekijä tuomitaan ja uhri vapautetaan syyllisyydestä.

Julkaistu kolumnina Kd-lehdessä 31.10.2013.