Tarvitseeko Suomi tuhansia uusia alkoholin myyntipisteitä?

Kesän alkajaisiksi Vihreiden puoluekokous ehdottaa merkittävää vapautusta Suomen alkoholimyyntiin. Esityksen mukaan oluen, viinin ja siiderin myynti kotiin sallittaisiin ravintoloissa kaikkina viikonpäivinä klo 9 – 21.

Esitys merkitsisi viinien vähittäismyynnin tuloa huoltamoille ja kauppoihin. Viiniä eivät myisi vain tasokkaat ravintolat, vaan myös kuppilat, kulmapitseriat ja markettien kahvilat, joita perustettaisiin muutoksen myötä todennäköisesti lisää. Pahimmassa tapauksessa meillä olisi nykyisten 350 Alkon myyntipisteen lisäksi pian 10 000 uutta ”mini-Alkoa”.

Aloite on hallitusohjelman vastainen. Hallitusohjelmassa linjataan, että vähittäismyynti pysyy Alkon yksinoikeutena ja että alkoholihaittoja torjutaan saatavuuden ja hinnan sääntelyllä. Vaikea on sovittaa ehdotusta yhteen myöskään hallituksen syrjäytymistä ehkäisevän kärkitavoitteen kanssa.

Puoluekokouksen linjaus merkitsee muutosta vihreiden aiemmin maltilliseen päihdepolitiikkaan, jonka mukaan alkoholimyynnin vapauttamista on vastustettu ja päihdehaittojen merkitys kansanterveydelle ja -taloudelle on tunnustettu.

Saatavuuden helpottaminen on säännönmukaisesti lisännyt alkoholin kulutusta ja sen mukanaan tuomia haittoja. Keskioluen myynnin vapauttaminen 1969 johti myös väkevien alkoholijuomien myynnin kasvuun ja alkoholikuolemien kaksinkertaistumiseen. Alkoholi on tällä hetkellä työikäisten miesten yleisin kuolinsyy. Alkon monopoliin pohjautuva alkoholijuomien vähittäismyynti ovat tärkein saatavuutta rajoittava tekijä.

Vihreät esittivät myös pienpanimotuotteiden ja tilaliköörien myynnin mahdollistamista tilaviinien myynnin tapaan. EU-lainsäädäntö ei tätä mahdollista. Marjaviinien tilamyynti sallitaan, koska marjaviineillä ei ole kilpailijoita EU:ssa, mutta suomalaisilla oluilla ja likööreillä on.

 

Kolumni on julkaistu kd-lehdessä 30.5.2013.