Estellen lasti pääsi turvallisesti perille

Kansainvälistä huomiota herättäneen ja merisaartoa uhmanneen Estellen-laivan lastina oli sementtilaattoja, polkupyöriä, lasten kenkiä, jalkapalloja ja arabiankielisiä lastenkirjoja. Tavarat on nyt Israelin armeijan toimesta toimitettu Gazaan.

Ship To Gaza-kansalaisjärjestö perusteli Estellen matkaa taloussaartoalueen läpi tavallisten kansalaisten kestämättömällä tilanteella Gazassa. Siellä arki on kaukana normaalista. Israelin näkökulmasta on kuitenkin syytä ymmärtää turvallisuusriskejä, jotka liittyvät pääosin Gazaa hallussaan pitämään terroristijärjestö Hamasiin. Hamas ampuu lähes joka päivä raketteja Gazasta Israelin puolelle. Kranaatteja ja raketteja on lentänyt Gazasta vuodesta 2001 lähtien 12700 kappaletta, tänä vuonna noin 300, vaarantaen noin miljoonan Israelissa asuvan siviilin hengen.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon asetti v. 2010 välikohtauksen jälkeen puolueettoman kansainvälisen tutkimusryhmän selvittämään turkkilaisen Mavi Marmaran tapausta. Ns. Palmerin raportin mukaan Israelin erikoisjoukot olivat toimineet merioikeuden sääntöjen mukaisesti ja Gazan taloussaarto oli laillinen, vaikka tapaus tapahtui kansainvälisillä vesillä. Israel vetoaa YK:n hyväksyvän Gazan saarron tämän raportin perusteella.

Israel on luvannut toimittaa maateitse tulevan avustusmateriaalin perille avustustyöntekijöiden valvonnassa, mutta sen pitäisi kulkea Ashdodin tai Jaffan satamien kautta maateitse. Suoraan mereltä Gazaan menevää materiaalia ei pystytä kontrolloimaan.

Israelin pelkona on, että saarron läpi yritetään kuljettaa asetarvikkeita sotaa käyvälle osapuolelle ja sen kautta omien siviilien niskaan. Israel toimittaa itse joka päivä noin 180 tonnia apua Gazaan, ja enempää Hamas ei ole valmis ottamaan vastaan.

julkaistu kolumnina KD-lehdessä 25.10.2012