Viisi kysymystä poliisin rakenneuudistuksesta

Tänään YLE:n radiouutisten uutisoiman Suomen Poliisijärjestöjen Liiton Taloustutkimuksella tilaaman kyselyn tulokset olivat selviä jo ennen ensimmäistäkään vastausta. Uutisoinnin perusteella Taloustutkimuksen esittämät kysymykset olivat äärimmäisen yksinkertaistettuja kyllä/ei- kysymyksiä ilman, että vastaajalle selvitettiin tyhjentävästi, mistä poliisin rakenneuudistuksessa pohjimmiltaan on kyse.

Mielenkiinnolla haluaisin tietää millaiseksi vastausjakauma olisi muodostunut seuraavasti asetettuihin kysymyksiin?

  1. Olisitko valmis hyväksymään liikennevalvonnan toiminnan turvaamisen nykytasolla siten, että Liikkuvan poliisin hallinto yhdistettäisiin paikallispoliisin kanssa ja samalla poliisipäälliköiden ja hallinnon tukitehtävien määrä vähenisi. (Työryhmän esitys säilyttäisi kaikki Liikkuvan poliisin toiminnot ja tehtävät)
  2. Olisitko valmis karsimaan poliisiorganisaation hallinnosta ja byrokratiasta, mikäli säästyneitä resursseja voitaisiin kohdentaa varsinaiseen poliisityöhön paikallistasolla? (Työryhmän esitys nimenomaan tähtää varsinaiseen poliisityöhön suuntautuvaan resurssien uudelleenkohdennukseen.)
  3. Kumpaan olisi mielestäsi tärkeämpi suunnatta resursseja, hallintoon vai näkyvään poliisityöhön? (Katso edellinen kohta.)
  4. Olisitko valmis karsimaan hallinnolliseen toimintaan keskittyvää poliisilaitosverkostoa, mikäli näin säästyvillä resursseilla voitaisiin turvata, että sinua lähellä oleva paikallinen poliisiasema säilyy? (Hallinnollinen poliisilaitos on eri asia kuin paikallinen poliisiasema)
  5. Olisitko valmis hyväksymään poliisin rakenneuudistuksen, jos sen avulla voitaisiin välttyä satojen poliisien vähenemältä vuonna 2016? (Tosiasia, ellei uudistusta tehdä.)

Nämä kaikki viisi kysymystä voitaisiin teettää sisäministeriön työryhmän esityksen perusteella ja näin kysyttynä työryhmän esitys saisi todennäköisesti laajan tuen kansalta. Poliisin hallintorakenteen osalta liikkeessä on väärää informaatiota, ja vääriä mielikuvia vahvistetaan esimerkiksi tänään uutisoidulla kyselytutkimuksella.