Valko-Venäjän kristillisdemokraattien johtaja tuomittiin pakkotyöleirille

Valko-Venäjän kristillisdemokraattisen puolueen johtaja Paval Sieviarynets on vapautunut vankilasta, mutta tuomittu kolmeksi vuodeksi pakkotyöleirille. Sieviarynets oli syytettynä joukkomellakoiden järjestämisestä Minskissä 19.12.2010. Hänet pidätettiin 20.12.2011 heti Valko-Venäjän presidentinvaalien jälkeen ja hän oli siitä lähtien KGB:n vankilassa.

Ensimmäisessä haastattelussaan vankilasta pääsyn jälkeen Paval Sieviarynets kertoi, että hän ei pidä tuomiota oikeudenmukaisena. Hän aikoo taistella myös muiden poliittisten vankien vapauttamisen puolesta. Kiduttamisesta kysyttäessä Paval Sieviarynets hän kertoi, että hänelle henkilökohtaisesti pahinta oli, että hänen ei annettu käydä kirkossa. KGB:n vankilassa hän pyysi tapaamista papin kanssa yli 10 kertaa. Vapautumisen jälkeen Sieviarynets halusi aivan ensiksi käydä kirkossa.

Valko-Venäjän demokratian tilanne on häpeätahra Euroopan sydämessä. Sananvapauden, uskonnonvapauden ja poliittisen toiminnan vapauden tilanne on surkea. Maan diktaattori onnistui valitettavan pitkään hämäämään muiden maiden toimijoita näennäisillä uudistuksilla, kunnes presidentinvaalien jälkeen suuri joukko oppositiopuolueiden vaikuttajia ja johtajia pidätettiin. Kristillisdemokraattinen puolue ei ole lukuisista yrityksistä huolimatta onnistunut saamaan virallista toimintalupaa. Vainotut oppositiopuolueet tarvitsevat Euroopan maiden ja sisarpuolueittensa tukea.