Terrorismin keulakuva on pois

Yhdysvaltain erikoisjoukkojen surmattua Osama bin Ladenin maailmalle levisi kuvia, joissa amerikkalaiset juhlivat villisti terroristin kuolemaa. Pelkään, että juhlintakuvat moni amerikkalainen tai amerikkalaisen näköinen joutuu maksamaan hengellään. Pakistanissa ja ympäröivissä maissa asuu runsaasti länsimaisia avustustyöntekijöitä ja rauhanturvaajia, joihin kohdistuu nyt entistä suurempi turvallisuusuhka. Kansainvälinen poliisijärjestö Interpol antoi välittömän varoituksen kohonneesta terrori-iskujen uhasta. Vaikka terroristiverkosto al-Qaidan merkitys on viime vuosina vähentynyt, liikkeen keulakuvan marttyyrikuolemaksi nostettu tapahtuma voi johtaa terroristien kostoiskuihin eri puolilla maailmaa. Eurooppakaan ei ole niiltä varmuudella turvassa. Presidentti Obama ehätti antamaan maanmiehilleen maailmanlaajuisen matkustusvaroituksen.

Osama bin Ladenin kuoleman tärkein merkitys on Yhdysvaltojen poliittiselle johdolle. Presidentti Obama sai symbolisesti tärkeän päänahan, mikä kirkasti hänen imagoaan vahvana ja tehokkaana johtajana ja vahvisti pääsyä uudelle presidenttikaudelle. Terroristiverkosto Al Qaida ei iskusta välttämättä lamaannu. Operatiivinen johto on jo pitkään ollut muiden käsissä.

Osama bin Ladenin kuolema tekee maailmasta turvallisemman paikan, iloitsivat EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ja EU-presidentti Herman Van Rompuy välittömästi kuolinuutisen jälkeen yhteistiedotteessaan. Toivottavasti he olisivat oikeassa. Osama bin Laden oli terroristi, joka ansaitsi kansainvälisen yhteisön tuomion, mutta pelkään, että maailman turvallisuus ei surmatyön johdosta lisääntynyt. Terroristi kuoli, mutta hänen innoittajanaan oleva julma aate ei.

 

Artikkeli on julkaistu kd-lehdessä 5.5.2011