Vaalimainosten tuhoaminen loukkaa demokratiaa

Eri puolilta maata on tullut viestejä, että vaalien ulkomainontaan näyttää kohdistuvan aikaisempaa enemmän ilkivaltaa. Julisteita on revitty ja mainoksia tuhrittu. Esimerkiksi omia isoja ulkomainoksiani, joiden luokse pääseminen on vaatinut vaivaa, on tuhottu viisi.  Jokaisesta on tehty myös rikosilmoitus, sillä rikkominen ja töhriminen täyttävät vahingonteon tunnusmerkistön. Aiemmissa vaaleissa en muista yhtäkään mainosta tuhotun.

Mainostaminen on kallista ja hukkaan mennyt vaivannäkö harmittaa aina. Kyse on silti isommasta asiasta kuin yksittäisten ehdokkaiden omaisuuden tuhoamisesta. Demokraattisten vaalien häirintä on pahempaa kuin ilkivalta. Vaalit ovat keskeinen osa yhteiskuntajärjestelmämme perustaa ja vaalien kunnioittamisen tulisi näkyä myös siinä, että puolueiden ja ehdokkaiden tiedottamisen annetaan häiritsemättä olla kaikkien näkyvillä. Toivon, ettei lisääntynyt ilkivalta ole merkki poliittisesta ilmastonmuutoksesta ja politiikkavastaisuudesta.

Ajattelen, että puolueitten on tärkeä yksimielisesti osoittaa, ettei minkään puolueen vaalimainoksiin kohdistuvaa ilkivaltaa hyväksytä. Vaalien häirintää tapahtuu yleensä laajamittaisemmin kehittymättömissä demokratioissa, joissa poliittinen vapaus on rajattua.