Puoluejohtaja Räsänen: Elli Eläkeläistä ei saa enää pettää!

TIEDOTE

15.4.2011

julkaisuvapaa klo 12

 

Puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) Oulaisissa 15.4.2011 klo 12:

Elli Eläkeläistä ei saa enää pettää!

Kaikki puoluejohtajat ovat luvanneet parantaa vanhustenhoidon tasoa, aivan kuten neljä vuotta sitten vaalikeskustelussa. Äänestäjien on syytä olla varauksellisia erityisesti Kokoomuksen ja Keskustan lupauksiin, sillä nämä puolueet ovat neljän vuoden ajan määrätietoisesti tyrmänneet kristillisdemokraattien ehdotukset vanhuspalvelulaista ja omaishoidontuen ulottamisesta kaikille tuen ehdot täyttäville omaishoitajille. Kokoomus lupasi neljä vuotta sitten vaaliohjelmassa omaishoitajille nykyisen kolmen sijaan neljä vapaapäivää kuukaudessa, mutta äänesti eduskunnassa vapaapäivien lisäämistä vastaan.

Vuoden 2007 vaalikeskustelussa vanhustenhoidon tason parantaminen nousi kärkiteemaksi ja kaikki puoluejohtajat antoivat lupauksensa vanhustenhoidolle. Valitettavasti nämä lupaukset on petetty. Valviran ja aluehallintovirastojen tekemän yli 1000 vanhustenhuollon yksikköön kohdistuvan tutkimuksen mukaan vain joka kymmenes vanhustenhuollon laitos täyttää hyvän hoidon laatukriteerit. Heikoimmin pärjäsivät julkisen sektorin yksiköt.

Hallituksen tulee vihdoin myöntää, että pelkät laatusuositukset eivät turvaa vanhusten oikeutta hyvään hoitoon. Tällä hetkellä hoidon henkilöstömitoitusta ohjataan suositusten ja informaatio-ohjauksen kautta. Vanhuspalveluihin tarvitaan rahoituksen lisäksi myös selkeämpää normiohjausta, jolla turvataan vanhukselle tarpeen mukainen oikeus apuun. Omaishoidon tuki tulee myös saattaa lakisääteiseksi oikeudeksi kuntarajoista riippumatta.

Ikäihmisten kunniallisesta hoidosta ei voi taloustilanteeseen vedoten laistaa. Vanhukset tarvitsevat hyvän hoitonsa nyt. Jos lupaus unohdetaan sen varjolla, että jäädään odottelemaan parempia aikoja, nyt hoivaa tarvitsevien vanhusten kohdalla aika ajaa elämän ohi.

Vanhuspalveluiden parantaminen maksaa, mutta kustannuksista huolehtiminen on kunniavelvollisuutemme. Vanhustenhoito on nostettava sellaiselle tasolle, jolla jokainen päättäjä ja työtätekevä veronmaksaja itse haluaisi vanhuutensa viettää.

 

Päivi Räsänen

0505113065