Räsänen: nuorille tulevaisuustakuu

TIEDOTE

Julkaisuvapaa

18.3.2011 klo 19

Kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen (kd) Hattulassa 18.3.2011 klo 19:

Nuorille tulevaisuustakuu

Jokaiselle alle 25-vuotiaalle tulee turvata oikeus työ- opiskelu- tai harjoittelupaikkaan. Syrjäytymisongelmassa ei ole kyse vain nuorista yksilöinä vaan koko maan tulevaisuudesta. Alle 35-vuotiaiden työkyvyttömyys aiheuttaa yhteiskunnalle joka vuosi yli kuuden miljardin euron kustannukset.

Työ-, opiskelu- tai työpajapaikan tulee olla jokaisen oikeus eikä vain aktiivisten mahdollisuus tai viranomaisten pyrkimys. Suurin syrjäytymisriski on niillä työttömillä nuorilla, joilla ei ole ammatillista tutkintoa eikä työelämän edellyttämää osaamista tai kokemusta. Jo muutaman kuukauden työttömyys uhkaa syrjäyttää nuoren pitkäaikaisesti.

Vaikka tavoittava työ on kallista, se on edullisempaa kuin työttömyyden, köyhyyden, päihderiippuvuuden ja ulkopuolisuuden kierteen aiheuttama pysyvä tukien varassa eläminen. Valtiontalouden tarkastusviraston laskelman mukaan henkilö, joka on menettänyt mahdollisuutensa työllistyä alle 25-vuotiaana, maksaa yhteiskunnalle vuosittain 27500 euroa. Kun hän täyttää 60 vuotta, lasku on jo 1,1 miljoonaa euroa.

Syrjäytymisen juuret ulottuvat lapsuuteen. Pitkäaikaiset ristiriidat ja vaikeudet perheessä aiheuttavat riskin lapsen ja nuoren elämänhallinnalle. Tehokkainta syrjäytymisen ennaltaehkäisyä on perheiden tukeminen jo siinä vaiheessa, kun lapsen tunne elämänhallinnasta kehittyy.

Lisätietoja:

Päivi Räsänen 050 511 3065