Valko-Venäjän pakotteet ovat pienempi paha

Sain juuri tiedotteen Valko-Venäjän kristillisdemokraateilta, jossa kerrottiin, että puolueen johtaja Paval Sieviarynets on edelleen vankilassa ja entinen presidenttiehdokas Vital Rymasheuski ei saa poistua Minskistä. Heitä molempia syytetään joukkomellakoiden järjestämisestä Minskissä 19.12.2010.

Vital Rymasheuskin mukaan EU:n ja USA:n Valko-Venäjää vastaan soveltamat yksipuoliset pakotteet, erityisesti taloudelliset pakotteet, johtavat suurempaan riippuvuuteen Venäjästä. Osittain tätä tapahtuu jo nyt. Venäjän voimistuva läsnäolo Valko-Venäjällä uhkaa maan itsenäisyyttä vakavasti. Uhkakuvana on, että Venäjästä tulee monopolistinen investoija, mikä voi johtaa Valko-Venäjän taloudellisen itsenäisyyden ja suvereniteetin menettämiseen.

Taloudelliset pakotteet ovat ainoa tehokas keino Valko-Venäjän päättäjiä kohtaan, jotta poliittiset vangit saadaan vapaaksi. 19.12. jäljiltä suurin osa Valko-Venäjän demokraattisten voimien itsenäisistä johtajista on tutkinnan alaisina tai vankilassa; itsenäisten demokraattisten toimijoiden ja joukkotiedotusvälineiden tukahduttaminen siis jatkuu.

Rymasheuskin mukaan tässä tullaan valinnan eteen – uhratako itsenäisyys vai vapaus ja mahdollisesti joidenkin henkilöiden henki tai terveys. Hänelle valinta on selvä, kenelläkään ei ole oikeutta uhrata toisen ihmisen henkeä tai terveyttä edes korkeiden päämäärien saavuttamiseksi. Näin ollen, niin kauan kuin yksikin ihminen on vankilassa, kansainvälisen yhteisön tulee jatkaa Valko-Venäjän demokraattisen opposition tukemana taloudellisia pakotteita.