Valko-Venäjän opposition pahoinpitelyt ja pidätykset tuomittava

Suomen ulkopoliittisen johdon sekä Euroopan Unionin tulee nyt antaa vahva tukensa Valko-Venäjän oppositiolle. Suomen hallituksenkin tukema EU:n politiikka ei ole tuottanut toivottua tulosta. Valko-Venäjän itsevaltaiseen johtoon kohdistetut pakotteet päätettiin purkaa vuonna 2008, jotta yhteistyöllä voitaisiin edistää demokratiakehitystä.

Tämän päivän uutiset kertovat, että Valko-Venäjällä on pahoinpidelty ja pidätetty seitsemän opposition presidenttiehdokasta. Eilen järjestettyjen vaalien tuloksena maata itsevaltaisesti hallitsevan presidentin Aleksandr Lukashenkon ilmoitettiin valitun uudelle kaudelle lähes 80 prosentin äänisaaliilla. Oppositio syyttää Lukashenkoa vaalivilpistä. Osa pidätetyistä ehdokkaista on joutunut sairaalahoitoon miliisin kovien otteiden vuoksi. Satoja opposition kannattajia on pidätetty.

Osallistuin v. 2009 Minskissä Valko-Venäjän Kristillisdemokraattisen puolueen perustamiskokoukseen. Puolue oli kerännyt kannattajakortteja runsaasti yli vaaditun määrän, mutta silti maan oikeusviranomaiset eivät suostuneet hyväksymään puolueen rekisteröintiä. Tapasin silloin myös nyt sairaalakuntoon pahoinpidellyn ja vangitun kristillisdemokraattien presidenttiehdokkaan Vital Rymasheuskin, joka toimi tuolloin puolueen varapuheenjohtajana.

On häpeä, että Euroopan sydämessä – vajaan 500 km:n matkan päässä Suomesta – on mahdollista näin räikeästi polkea ihmisoikeuksia, sanan- ja poliittisen toiminnanvapautta. Valko-Venäjän presidentin vaalien tulosta ei pidä tunnustaa ja pakotteita tulee ryhtyä uudestaan asettamaan.