Sasin ehdotus sharia-laista on edesvastuuton

Perustuslakivaliokunnan kokoomuslainen puheenjohtaja Kimmo Sasi ehdottaa Kotimaan haastattelussa islamilaisen sharia-lain osittaista käyttöönottoa Suomessa muslimien välisten siviiliriitojen sovittelussa. Sasi perustelee sitä islamilaisten maahanmuuttajien sitoutumisen helpottamisella ja yhteiskunnallisen sovinnollisuuden edistämisenä. Sasi ehdottaa sharia-sovittelun kustannuksia katettavaksi oikeusministeriön tuella, mikä osoittaisi yhteiskunnan hyväksynnän toiminnalle. Lisäksi hän väläyttää mahdollisia lainsäädäntömuutoksia, jos tulee ”laajentumistarvetta”.

Vaikka Sasi esittää sharia-lakia käytettäväksi vain siltä osin, kun se ei ole ristiriidassa Suomen lakien kanssa, pidän sitä vaarallisena päänavauksena. Sharia-laki on kokonaisuus, johon kuuluvat kivitykset, ruoskinnat ja varkaiden kädenkatkaisu. Oikeudessa sharian mukaan kahden naisen todistus vastaa yhtä miehen todistusta. Nainen saa perijänä vain puolet miehen osuudesta. Avioeron mies saa ilmoittamalla, nainen tarvitsee eroon miehensä ja imaamin suostumuksen. Lasten huoltajuus tietyn iän jälkeen kuuluu isälle. Sharia-laki kieltää musliminaista avioitumasta ei-muslimin kanssa. Mikä näistä edistäisi ”yhteiskunnallista sovinnollisuutta”? Rinnakkaisen islamilaisen yhteiskuntajärjestyksen syntymistä tulee välttää viimeiseen asti.