Hallituksen korjattava postilakia

TIEDOTE 3.11.2010

Vapaa julkaistavaksi klo 16

Puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) Forssassa 3.11.2010 klo 16:

 

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen totesi Forssassa ihmettelevänsä, miksi hallitus ei ole antanut eduskunnalle postilain korjausesitystä. Hallituksen ei tule jäädä odottelemaan eduskunnan useisiin viikkoihin venyvää käsittelyä, vaan rauhoittaa tilanne antamalla pikaisesti korjausesitys.

Hallituksen saamattomuus vaarantaa jo välillisesti kansalaisten terveyttä, sillä postialan työkiistan vuoksi potilaat eivät saa tiedoksi esimerkiksi heille postitettuja leikkausaikoja. Itellan henkilöstön pelko lain vaikutuksista on yksi syy työkiistaan. Kiista on vaikea ja näkyy postinkannon hidastumisena, kun alalle julistettu ylityökielto sai seurakseen eilen Turussa alkaneen pistelakkojen sarjan.

Postipalvelut avataan kilpailulle täysimääräisesti tämän vuoden loppuun mennessä, uudella postidirektiivin mukaisella postilailla. Komissio on pitänyt mahdollisena, että tiheimmin asutuilla alueilla jakelua hoitavat postiyritykset velvoitetaan jakamaan yleispalveluvelvoitteesta vastaavan Itellan kustannuksia haja-asutusalueiden jakelusta. Hallitus on silti esittänyt Itellan mahdollisten tappioiden kattamista verovaroin.

Haja-asutusalueiden postipalveluiden rahoitus tulee turvata kirjaamalla lakiin markkinoille tulevien yritysten velvollisuus osallistua jakelun kustannuksiin koko maassa. Tarvitaan varmuus siitä, että postipalvelun kilpailu on reilua koko maassa. Jos veronmaksajat laitetaan kattamaan kannattamattomia postipalveluja, kyseessä on rahansiirto uusille markkinoille tuleville yrityksille. Suomalaisten verovaroja ei tule tyhmyydestä eikä liiasta kiltteydestä jaella suurten kansainvälisten yritysten pääomasijoittajille.