Pitkäaikaistyöttömien työllistämistä ei saa unohtaa

TIEDOTE

julkaisuvapaa 27.9 klo 11.30

Puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) puheessaan Hämeenlinnassa Hämeenlinnan Työsilta HäTy ryn ja Lahden Seudun Työttömät ryn tilaisuudessa 27.9.2010 klo 11.30:

Pitkäaikaistyöttömien työllistämistä ei saa unohtaa

Keskimääräisten kaunistuvien talous- ja työllisyystilastojen katveeseen on jäämässä ihmisryhmiä, joiden tilanne ei ole lainkaan korjaantunut tai heikkenee entisestään. Vaikka yleinen työttömyys on kääntynyt laskuun, pitkäaikaistyöttömien määrä jatkaa kasvuaan. Yli vuoden työttöminä olleiden määrä on noussut jo lähes 60 000:een ja luvun pelätään yhä kasvavan. Suomessa on lisäksi kymmeniätuhansia keski-ikäisiä, jotka ovat olleet viimeisten puolentoista vuoden aikana pari kertaa työttöminä. Tämä on huolestuttavaa, sillä tutkimusten mukaan jo puolen vuoden työttömyys alkaa lannistaa ihmistä ja murentaa itseluottamusta.

Tukityöllistämistä ei saa leimata halventavasti tempputyöllistämiseksi. Tämä sana kuultiin jo eduskuntavaalikampanjan aikana usein kokoomuslaisten suusta. Tuettu työllistäminen yksityisiin yrityksiin, kuntiin tai järjestöihin on keino saada työtön työllistymisen polun alkuun. Oikeus työhön on osa ihmisarvoista elämää. Työnsaannin esteenä ovat usein terveydellisen ongelmat. Työttömille tulee saada myös oikeus työterveyshuollon tasoisiin terveydenhuoltopalveluihin terveyskeskuksissa. Sitä edistäisivät lakisääteiset aikuisneuvolat.