Oikeus työhön kuuluu ihmisarvoiseen elämään

Tuoreet uutiset kertovat, että kuluttajien usko tulevaan on nyt vahvinta kautta aikojen. Erityisen vahvasti uskottiin Suomen talouteen. Laman jälkeen talous on kääntynyt nousuun, mistä voimme kaikki olla iloisia, vienti on alkanut vetämään ja myös työttömyys on kääntynyt laskuun.

Tällä vaalikaudella on tehty monia sellaisia työllisyyttä edistäviä ja talouskasvua tukevia ratkaisuja, joita me kristillisdemokraatit olemme kannattaneet. Myös sosiaaliturvaan on joiltakin osin parannettu ja aivan pienimpiin eläkkeisiin on luvassa korotus takuueläkkeen tasolle, mikä auttaa jonkin verran pelkän kansaneläkkeen varassa eläviä vanhuuseläkeläisiä ja työkyvyttömyyseläkeläisiä.

Keskimääräisten kaunistuvien tilastojen katveeseen on kuitenkin jäämässä ihmisryhmiä, joiden tilanne ei ole lainkaan korjaantunut tai heikkenee entisestään. Vaikka yleinen työttömyys on kääntynyt laskuun, pitkäaikaistyöttömien määrä jatkaa kasvuaan. Yli vuoden työttöminä olleiden määrä on noussut jo lähes 60 000:een ja luvun pelätään yhä kasvavan. Suomessa on lisäksi kymmeniätuhansia keski-ikäisiä, jotka ovat olleet viimeisten puolentoista vuoden aikana pari kertaa työttöminä. Tämä on huolestuttavaa, sillä tutkimusten mukaan jo puolen vuoden työttömyys alkaa lannistaa ihmistä ja murentaa itseluottamusta.

Tukityöllistämistä ei saa leimata halventavasti tempputyöllistämiseksi. Tuettu työllistäminen yksityisiin yrityksiin, kuntiin tai järjestöihin on keino saada työtön työllistymisen polun alkuun. Oikeus työhön on osa ihmisarvoista elämää. Työnsaannin esteenä ovat usein terveydellisen ongelmat. Työttömille tulee saada myös oikeus työterveyshuollon tasoisiin terveydenhuoltopalveluihin terveyskeskuksissa. Sitä edistäisivät lakisääteiset aikuisneuvolat.

 

Julkaistu kolumnina KD-lehdessä.