Kännykkävipit kiellettävä

Valtiovarainministeri ilmaisi kesähelteillä huolensa suomalaisten kotitalouksien velkaantumisesta. Kotitalouksien velkaantumisaste on tällä tietoa 120 prosenttia käytettävissä olevista tuloista, kun se 90-luvun ”hulluina vuosina” oli 85 prosentin tasolla. Kataisen mukaan kansalaisten pitää nyt huolehtia siitä, että he pystyvät maksamaan velkansa korkojen noustessa.

Hallituksen tulee myös huolehtia siitä, että pahimmat ylivelkaantumisen riskit voitaisiin torjua. Tilastojen perusteella erityisesti pikavippien ottajat ovat hallitsemattomasti velkaantuneita. Olen kesän mittaan saanut useita yhteydenottoja pikaluottojen loukkuun jääneiden aikuisten nuorten vanhemmilta, jotka toivovat, että pikaluotot saataisiin kokonaan kiellettyä. Pikaluottotoiminnassa käytännössä kerätään voittoja ihmisen heikkoutta hyväksikäyttäen. Tutkimuksen mukaan yli kolmasosa ottaa pikaluoton päihtyneenä. Vuosikorot voivat edelleen nousta huikeisiin satojen tai jopa tuhansien prosenttien suuruusluokkiin. Tilastokeskuksen mukaan vippejä myönnettiin toissa vuonna yli 180 miljoonan euron arvosta. Kovakorkoiset pikavipit ja niistä aiheutuvat ongelmat kasautuvat samoille henkilöille, eniten nuorille aikuisille.

Taloustutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia kansalaisista kieltäisi kännykkävipit kokonaan. Samoin tekisi Kuluttajaliitto. Vuoden alusta lähtien pikaluottoja myöntävien on pitänyt ilmoittaa markkinoinnissaan todellinen vuosikorko, lainojen maksu yöaikaan on kielletty ja lainan myöntäjien pitää varmistua asiakkaan henkilöllisyydestä. Lainayritysten on nykyään myös rekisteröidyttävä. Lakimuutokset eivät kuitenkaan ole vähentäneet pikaluotoista aiheutuvia ongelmia. Kännykkävippi saapuu sitä haluavalle yhtä helposti kuin ennenkin. Hallituksen on tartuttava järeämpiin keinoihin ja kiellettävä kännykkävipit kokonaan.

 

Julkaistu kolumnina KD-lehdessä.