Myöhäiset raskaudenkeskeytykset loukkaavat ihmisoikeuksia

Helsingin sanomien verkkolehdessä (29.4) kerrottiin Italiaa kuohuttavasta tapauksesta, jossa 22-viikkoisena abortoitu sikiö virui hengissä liki kaksi vuorokautta raskaudenkeskeytyksen jälkeen. Äidille oli tehty myöhäinen raskaudenkeskeytys lapsen kehitysvamman vuoksi. Elävän sikiön löysi hengissä pappi, joka oli aikonut rukoilla tämän vieressä abortin jälkeisenä päivänä. 300-grammainen sikiö kiidätettiin tehohoitoon läheiseen sairaalaan, jossa hän kuitenkin kuoli.

Myös Suomessa on esiintynyt tilanteita, joissa abortoitu vauva on elänyt muutaman tunnin. Suomessa raskaus voidaan keskeyttää sikiön vammaisuuden perusteella aina 24. raskausviikon loppuun, kun terveiden lasten kohdalla ehdoton yläraja on 20 raskausviikkoa. Keskoshoidon edistyessä sikiön elinkelpoisuusraja on laskenut lain laatimisen aikaan ehdottomana rajana pidetystä 24. raskausviikosta. Jopa 22.-23. raskausviikolla syntyneitä lapsia on jo jäänyt eloon. Keskoshoidon edistyessä ollaan absurdissa tilanteessa, jossa aborttirajaa varmuudella nuorempia sikiöitä voidaan pitää hengissä kehittyneen tekniikan ansiosta. Keskoslasta tehohoidettaessa viereisessä huoneessa saatetaan tehdä samanikäisen sikiön äidille raskaudenkeskeytystä.  Lisäksi WHO:n suosituksen mukaisesti nykyisin 22. raskausviikolla syntynyt tai 500 grammaa painavampi rekisteröidään lapseksi, syntyypä hän elävänä tai kuolleena.

Olen tehnyt tämän epäkohdan korjaamiseksi lakialoitteen. Raskauden keskeyttäminen on aina eettinen ongelma, sillä sinä lopetetaan jo alkanut ihmiselämä. Myöhäisiin keskeytyksiin liittyy lisäksi yhdenvertaisuus- ja perusoikeusongelmia, sillä niissä vammaiset lapset asetetaan terveiden kanssa eriarvoiseen asemaan. Hallituksen on mahdollista nopeasti korjata epäkohta kumoamalla aborttilaista pykälä, jolla sallitaan vammaisuutta epäiltäessä myöhäiset raskaudenkeskeytykset.

 

Julkaistu KD-lehdessä.