Omistusasuminen kasvattaa hyvään taloudenhoitoon

TIEDOTE
Julkaisuvapaa
17.3

 

Omistusasuminen kasvattaa hyvään taloudenhoitoon
-omistusasumisen veroidea syytä unohtaa

Puolueen puheenjohtaja Päivi Räsäsen toivoo, että ehdotus omistusasumisen verotuksen kiristämisestä kuopattaisiin. Ennemminkin tulisi kannustaa suomalaisia taloudelliseen yritteliäisyyteen ja säästäväisyyteen oman asunnon hankkimiseksi.

Säästäminen omaan asuntoon kannustaa nuoria perheitä hyvään taloudenhoitoon ja omistusasuminen vaatii pitkäjänteistä menoista tinkimistä. Jos verotuksessa ryhdytään vertaamaan omistusasunnossa asuvan asumiskuluja vuokra-asunnossa asuvien vuokrakuluihin, on otettava huomioon asuntosäästämisestä aiheutuva kymmenienkin vuosien vaikutus perheen elintasoon ja kuluttamiseen.

Asuntoa ei voi suoraan verrata muihin sijoitusmuotoihin. Tavalliselle suomalaiselle perheelle omistusasunto on koti, joka luo turvallisuutta eikä pääomasijoituksen muoto. Tunnettua on myös, että ihminen pitää paremmin huolta asunnosta, jonka itse omistaa kuin vuokra-asunnosta.

Omistusasumisen verorankaisu ei vaikuttaisi varakkaiden perheiden asumismuotoon, mutta sen sijaan se romuttaisi pienituloisten omistusasuntohaaveet. Samalla se lisäisi vuokra-asuntojen kysyntää, jolloin hyöty valuisi vuokranantajille.

Vuokra-asujien asemaa voidaan parantaa lisäämällä vuokra-asuntojen tarjontaa. Vuokra-asuntojen rakentamistukea on syytä jatkaa ensi vuonna, sillä muuten niiden rakentaminen uhkaa hiipua rakennuskustannusten ennakoidun kohoamisen vuoksi.

 

Kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja (kd) Päivi Räsänen poliittisessa katsauksessaan puolueen työvaliokunnan kokouksessa.