Etuuspäätösten aikatauluun takuu ja viivästyskorko

TIEDOTE

julkaisuvapaa 1.3.2010 klo 17

Etuuspäätösten aikatauluun takuu ja viivästyskorko

KansalPuolueen puheenjohtaja, kansanedustajaaiset joutuvat odottamaan heille lain mukaan kuuluvien etuuksien päätöksiä usein kohtuuttoman pitkään. Vaikein tilanne on muutoksenhakulautakunnassa, joka käsittelee työttömyyskassojen ja Kelan päätöksiin haettavia muutoksia. Kelan valitusten käsittelyajat ovat venähtäneet jopa 14 kuukauteen.

Alkuvuodesta etenkin työttömyysturvan hakemusten käsittelyajat ovat venyneet. Työttömyysturvaan tuli vuodenvaihteessa runsaasti muutoksia, jotka ovat hidastaneet hakemusten käsittelyä. Yleensä uusien hakemusten käsittely on kestänyt noin kaksi viikkoa. Jatkohakemukset on käsitelty viikossa. Nyt käsittelyaika voi venyä 4–5 viikkoon.

 

Työttömyysetuuksien, asumistuen ja muiden etuuksien, kuten opintotuen käsittelylle tulee saada pikaisesti takjuu käsittelyaikataulusta. Kelan ja ammattiliittojen työttömyyskassojen pitää Puolueen puheenjohtaja, kansanedustajaPuolueen puheenjohtaja, kansanedustajapystyä antamaan etuuspäätöksensä kohtuullisessa ajassa. Jos kansalainen ja yrittäjä ei maksa laskuja tai veroja ajoissa, ylittyvältä ajalta joudutaan maksamaan viivästyskorkoa. Jos lain oikeuttaman työttömyyspäivärahan tai etuuden maksaminen kansalaiselle viivästyy, hänellekin voi tulla viivästyksen vuoksi kertautuvia taloudellisia ongelmia. Siksi käsittelyaikataulutakuuseen tulisi yhdistää viivästyskorko myöhästyneille etuusmaksuille.

 

Päivi Räsänen Riihimäellä puheessaan Asumispalvelujen keskustelutilaisuudessa Peltosaaren koululla.