Pakottaako EU luopumaan kännykkälipuista?

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry on varoittanut, että hallituksen esitys EU:n maksupalveludirektiivin kansallisesta soveltamisesta voi tehdä Suomesta kännykkämaksamisen takapajulan. Uutta maksupalvelulakia koskeva hallituksen esitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Matkapuhelimella maksaminen katsotaan maksupalveluksi, mikäli se ei tuo kuluttajalle lisäarvoa. Jos hallituksen esitys menee sellaisenaan läpi, vaarana on, että kännykkälippujen tarjoamisesta tulee teleoperaattoreille ylivoimaista. Pahimpana vaihtoehtona on esitetty, että esimerkiksi suosittujen HKL:n matkalippujen tilaaminen kännykällä loppuisi.

Tekstiviestilipun tilausmäärät ovat jatkuvasti kasvaneet. Esimerkiksi HKL on suunnitellut laajentavansa merkittävästi kännykkälipun käyttöä. Nykyisin metrossa, lautoissa ja liityntäbusseissa käyvä lippu halutaan laajentaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteeseen. Tämä nostaisi lippujen tilausmäärän arviolta lähes 10 miljoonaan lippuun vuodessa, ja toisi yhtiön arvion mukaan noin 1,5 miljoonan euron vuotuiset säästöt. Kännykkälipulla tähdätään joukkoliikenteen nopeuttamiseen ja sujuvoittamiseen. Palvelu hyödyttää viimekädessä myös veronmaksajia, sillä liputta matkustaminen on vähentynyt. HKL:n kännykkälippu on palkittu useita kertoja edistyksellisenä mobiilipalveluna.

Julkista liikennettä on edelleen kehitettävä todellisena vaihtoehtona yksityisautoilulle. Kännykkälippu on loistava innovaatio. Toivon, että Suomen eduskunta löytää keinot, joilla joustavan joukkoliikennepalvelun kehittämisessä ei tarvitsisi ottaa takapakkia.

 

Julkaistu KD-lehdessä.