Edessämme on haasteellinen vuosi

Ensi vuoden eduskuntavaaleissa linjataan maamme tulevaisuutta useiksi vuosiksi eteenpäin. Puolueennäkökulmasta alkava vuosi on haasteellinen. Valmistaudumme eduskuntavaaleihin ja samalla teemme rakentavaa oppositiopolitiikkaa epävarmojen talousennusteiden merkeissä.

Eduskuntavaalien kärkiteemoiksi on arveltu nousevan työllisyys, palvelut ja maahanmuutto. Kaikki ovat ajankohtaisia teemoja, mutta kokemus osoittaa, että vaalien kuuminta teemaa on vaikeaa varmuudella ennustaa.

Viime vuosi oli maailmantaloudelle ennennäkemätön. Talouden romahdus koetteli lähes koko maailmaa kaikilla sektoreilla. Talouden globaalistuminen merkitsi lama-aallon nopeaa leviämistä kaikkeen talouteen.

Ennen taantumaa asiantuntijat olettivat, että Suomi selviäisi tulevasta vähin vaurioin. Tilannetta pidettiin aluksi pelkkänä pankkikriisinä ja meillähän pankit ovat hyvässä kunnossa. Finanssikriisi ei romahduttanut suomalaisia pankkeja, sen sijaa se vei reaalitalouden lamaan viennin romahduksen kautta.

Suomen kansantuote romahti viime vuonna enemmän kuin koskaan modernin taloushistorian aikana. Talouden alamäki ei ollut yhtä jyrkkä edes 1990-luvun lamassa. Viennin arvo laski pahimmillaan yli kolmanneksen vuoden takaisista lukemista. Nousukin näyttää tulevan tänne hitaasti ja kituliaana.

Suomen vienti on rakentunut kestämättömän kapealle pohjalle. Vientiteollisuuden vahvistamiseksi tarvitaan uutta suuntaa vihreän teknologian sekä palvelujen saralta. Suomi on vuosia niittänyt mainetta terveys- ja koulupalvelujen laadulla sekä toisaalta tietoteknologian edelläkävijänä. Nämä tulisi nyt osata yhdistää palveluviennin kehittämiseksi.

Samalla tulee huolehtia tärkeimmistä tuotannontekijöistä: ihmisistä. Hyvinvointia lisäävistä palveluista ei tule lyhytnäköisesti tinkiä.

Päivi Räsänen