Tiedote: Vuorohoidon saatavuutta parannettava, jotta pienet lapset eivät joudu itse peittelemään itseänsä sänkyyn

 

TIEDOTE
4.4.2018
Julkaisuvapaa
Päivi Räsänen: Vuorohoidon saatavuutta parannettava, jotta pienet lapset eivät joudu itse peittelemään itseänsä sänkyyn

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) jätti tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, aikooko hallitus parantaa pienten koululaisten vuorohoidon saatavuutta ja edistää siten yksinhuoltajien työssäkäynnin edellytyksiä. Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on usein erityisen haasteellista yksinhuoltajille, sillä he joutuvat usein tekemään vuorotyötä elättääkseen perheensä. Työajat voivat olla epäsäännöllisiä ja sisältää yötyötä.

– Päiväkoti-ikäisten lasten ilta- ja yöhoito on nykyisin melko hyvin järjestetty, mutta pienet, kouluiän saavuttaneet lapset ajautuvat eriarvoiseen asemaan hoidon saatavuudessa. Puute pienten koululaisten vuorohoidon saatavuudesta ei ole kuitenkaan ongelma vain työssäkäyvien yksinhuoltajien kohdalla, vaan myös niiden lapsiperheiden kohdalla, joissa molemmat vanhemmat tekevät vuorotyötä, Päivi Räsänen muistuttaa.

Vuonna 2016 Suomessa oli 122,857 yksinhuoltajaperhettä ja näistä valtaosassa äiti on yksinhuoltaja. Toimeentulovaikeudet koettelevat erityisesti yksinhuoltajaperheitä.
Vuorotyötä tekevillä yksinhuoltajilla ei välttämättä ole muita vaihtoehtoja, kuin valita kahden epämieluisan vaihtoehdon väliltä: jättääkö lapsi kotiin vai siirtyäkö työttömäksi lapsen aloittaessa koulunkäynnin.

– Koska ympäri vuorokauden toimiva yhteiskunta ja kaupan aukioloaikojen vapauttaminen ovat lisänneet epätyypilliseen aikaan työskentelevien vanhempien määrää, on kohtuullista, että pienten lasten hoitoa kehitetään vastaamaan paremmin vanhempien ja ennen kaikkea lasten tarpeita. Vuorohoidon saatavuutta on parannettava ja kuntia ohjeistettava sen järjestämisessä, jotta pienet lapset eivät joudu itse peittelemään itseänsä sänkyyn isän tai äidin ollessa töissä, Päivi Räsänen edellyttää.